Силвия Живова

Преподавател по маникюр и ноктопластика

Интервю със Силви

Колко дълго си работила като маникюрист и преподавател и защо се занимаваш с това?

Идеята ми да стартирам свой бизнес се роди през 2001г – към този момент помагах в семейният бизнес на родителите ми свързан със строителството и тренирах почти професионално спортни танци. През зимата на 2001г. получих така травма, която не позволяваше повече от 3 месеца да тренирам и тогава се заех с курс по маникюр. Така края на 2001г началото на 2002г. завърших това обучение и вече имах план за своето развитие. Исках да направя свой добре работещ салон и след изискуемото от закона време да стана преподавател. От самото начало целта ми беше да стана добър преподавател, като никога не съм искала да работя с клиенти завинаги. Исках да стана преподавател, за да мога да си позволя да разполагам с времето си и да избирам с кого и кога да работя. 

Стартирах преподавателската си дейност през лятото на 2007г, след като получих своето Майсторско свидетелство изискуемо към онзи момент, за да преподавам. Целта ми беше колегите излизащи от мен да могат да започнат работа и да се справят с работата в салон без проблем. Това се получаваше, но ми отнемаше месеци отделени часове и работа с тях. Съответно цената за обучението не беше рентабилна спрямо времето, което отделях. Нямах достатъчно желаещи, за да мога да се отдам само на това. В годината имах около 4-5 момичета за обучение. Това ме караше да се съмнявам, че някога ще изляза от работата с клиенти. Съответно за няколко години вече имах и няколко момичета работещи за мен, но целта ми винаги е била да преподавам. 

Тези трудности въобще не се променяха, защото когато не отделяме време на едно нещо и то не ни е приоритет няма как да постигнем целта. Така продължавах да си работя с клиенти сменях момичетата работещи за мен, но така и не можех да се откажа от работата с клиенти. 

През 2017г стартирах серия от обучения извън страната, които ми струваха много и често пъти ми се подхвърляше за какво са ти тези големи инвестиции, но знаех, че съм на прав път и, че това ще ме направи най-добрата и търсена преподавателка. Разбира се това ме направи и една от най-търсената маникюристки в София.

Да работя основно с клиенти продължи до 2020г, когато ни се случи нещо не чувано и от никого не очаквано. Дойде пандемията и ни затвориха. Тогава за първи път в продължение на 3 месеца не съм работила с клиенти и установих, че мога да си позволя да не мисля за това, кой ще ми се разсърди и кой не. Колебах се дали да продължа да упорствам или да се откажа. Беше ми много страшно, но пък осъзнах, колко съм пропуснала от израстването на детето ми. Реших, че сменям приоритетите си и ще рискувам, залагам на обученията. 

Решаващ момент се оказа юни 2020г, когато взех решение да се присъединя към екипа на Ника Нагел България и след това през август 2020г. се включих в бизнес програмата на Александър Николов. В този летен период взех 3 важни решения: 

1. Да се отдам само на преподавателската дейност и да насоча цялата енергия в тази посока. 

2. Да се включа в бизнес програмата макар и да нямах доходи, които да ми гарантират нейното ежемесечно плащане, но смятах, че ако програмата е достатъчно добра ще се изплати

3. Бях сигурна, че ще прилагам всичко, което научавам, като разработвах все по-добри и пълни програми за различни надграждащи обучения. Всяко едно обучение ми даваше нови идеи за подобряване на програмата и техниката по която работя. 

Края на 2020г се оказа, че наученото от 2017-2020г в Полша е повече от блестящо като теоретични знания и практични умения, които никой друг не може дори към днешна дата да предложи в България. За кратко време успях да намеря начин да преподавам знанията си дори онлайн толкова добре колкото и на живо. 

Тогава не осъзнавах и не ми се вярваше, но до средата на 2021г моята цена като преподавател се беше повишила 2 пъти и то без дори да усетя това, защото курсистите ми осъзнаваха, че това, което им предлагам е наистина ценно. 

Няма да крия, че ми преминах през много препятствия и сблъсъци с колеги опитващи се да ме дискредитират и охулят, но дори това не ме отказа от крайната ми цел. Да подобря нивото на маникпрната услуга в България.

За една година през моите обучения преминаха над 150 курсиста както онлайн така и на живо. Проведох и първите обучения извън София, което вече се превърна в традиция. Тези обучения се пълнят още през първите часове на тяхното обявяване. 

Най-голямата награда за мен в това, че моите курсисти показват промяна в работата и подобряване на тяхното качество, и увеличаване клиентката база още през първият месец. 

Докато разработвах обученията си и ги доразвивах имах за цел да намеря система на обучение, която да ни гарантира максимално добро усвояване на материята от всеки курсист независимо от неговият опит, а в същото време да е за максимално кратко време. 

Така се появи моята система стъпваща на знания, умения и доволни клиенти. Тя помага на колеги срещащи проблеми в салонната си работа и ги превръща в уверени и умеещи професионалисти посрещащи проблемите на своите клиенти.

В процеса на работа установявах, че 99% от колегите са изненадани, колко приложими са моите обучения и как влизат в работата им веднага. Тяхната метаморфоза завършваше буквално с края на тяхното обучение. 

Помагайки на своите колеги да изчистят своите пропуски и грешки или пък надграждайки се, за им помагам да се освободят от старите неработещи техники на работа и да допълнят своите теоретични знания, като това ги позиционира като експерти в сферата на маникюра. По този начин те помагат на совите клиенти да получат услуга с гарантирано качество и безопасност, като ги учат какво значи правилна работа в салона и допринасят по този начин за развитието на бранша ни като цяло. 

Затова и аз съм отдадена на това да помагам на своите колеги, да подобрят своите знания и умения, за да може техните клиенти да не ги заменят за други и да им гарантират доходите

Кои са твоите клиенти?

Аз работя с колеги като теб – маникюристи настоящи или бъдещи. Помагам им да се справят с проблемите, които срещат в салонната им работа, за да работят по-добре и да създават нокти по световен стандарт. Това да им дава стимул да се развиват, да имат повече клиенти, повече печалба, а от там да намират повече време за себе си. Работила съм с колеги започващи от нулата и такива с 15 годишен опит. 

Какво ще бъде, ако досега не си работил с колега срещал моите проблеми? 

Програмите за всички обучения се основат на трите елемента : знания, умения и доволни клиенти в която се фокусираме в тези три ключови моменти: 

– добрите теоретични знания ти дават увереност, че можеш да се справиш с ежедневните проблеми с които се сблъскваш в салонната работа – като отваряне на материала, не задържане на един продукт върху естествените нокти на клиентите, не добрата полимеризация, загуба на блясъка на нокътя и други подобни. 

– добрите практически умения пък ти дават възможност да работиш бързо и прецизно без да се притеснявате дали ще има рекламация от клиентите. 

– доволните клиенти от своя страна са твоята най-добра реклама и твоята гарантирана доходност

Затова независимо какъв е твоят проблем в салонната работа с нужните знания и умения те ще бъдат овладян без дори да се налага да правиш много бройни проби и грешки. 

Какво те отличава от останалите?

За разлика от повечето преподаватели по маникюр, моят фокус е върху задължителното отстраняване на пропуските в теоретичните знания и след това наблягане на конкретните практични проблеми, които има курсиста с цел да се надгради по най-добрия за него начин. Работата ни не приключва с края на обучението, а остава дълго време след това, докато видя нужните подобрения в работата на колегата. Аз самата също продължавам да се обучавам и развивам постоянно в областта на маникюра. 

Благодарение на това, че всичко, което учех прилагах веднага имах възможността да видя резултатите първо върху себе си. Разбира се усъвършенствала съм уменията си да преподавам по най-достъпния и лесен начин за своите курсисти, така, че те да имат максимален резултат за максимално кратко време. Наблягам над това, че всеки трябва да реши да промени работата си и да загърби старите вредни навици. Това е нещото, което е помогнало аз да стана добър професионалист и винаги го изисквам и от своите курсисти. Това ме отличава и от колегите ми, именно ангажираността ми да достигнем желания резултат.

Какво се очаква от мен?

От теб се иска да решиш искаш ли да промениш своята работа на 180 градуса и да се откажеш от старите си вредни и не работещи навици. След това да се отдадеш на наученото на 100%, за да вкараш в ежедневната си салонна работа всичко научено и то да ти даде очакваните резултати. Най- добрите резултати постигат курсистите, които забравят всичко старо още на самото обучение и следват стъпките, които съм им начертала в обученията. Без да приемам никакви оправдания и извинения! Програмите са създадени така, че да направят 100% промяна на новите вредни навици и допълване на твоите знания. Всеки онлайн урок се отваря след като си преминал предходния. Получаваш постоянна подкрепа от моя страна и от страна на екипа ми и участниците в обученията, но същевременно те държим отговорен, да прилагаш наученото от първият момент. 

За кого не са твоите програми?

Моите обучения са за колеги срещащи проблеми в салонната си работа и търсещи варианти за надграждане и усъвършенстване. Не работя с колеги, които идват само с идеята да присъстват на поредното надграждащо обучение и не желаят да променят вредните си навици и да развият теоретичните с познания. Ако случайно си от този тип хора ще се радвам да преосмислиш виждането си за твоето развитие и тогава да ме потърсиш или просто открий своят преподавател, който би те стимулирал да станеш по добра своя версия. 

Инвестицията в обученията ми се изплаща бързо за всеки курсист, но не винаги колегите са с във финансова ситуация, която позволява да се включат. Аз напълно разбирам това и затова им препоръчвам: включвайте се на всеки мои безплатен уебинар или обучение – от тях можеш да научиш много. 

Какъв е твоят подход в обученията?

В своите обучения насочвам цялото си внимание и енергия върху това курсистите ми да получат максимално знания и умения, да ги усвоят и приложат още първият ден след обучението. В обученията колегите откриват не само знания по дадената практическа част на обучението, а получават много бизнес съвети, много съвети за тяхното развитие като маникюристи от първите стъпки – набиране на клиенти, до това да стъпят на шампионската стълбички в един от най-престижите конкурси в света. Предавам им своите знания в областта на развитието на техния бизнес и им давам напътствия в това как да станат успешни без да работят по 12-14 часа. В моите обучения те получават една постоянна подкрепа след приключване на обученията, която се изразява не само в моето лично консултиране, а дори в подкрепа между самите курсисти в програмите ми. 

Има причина обученията да са ми създадени по този начин. 

Когато аз стартирах в начинанието маникюрист в началото не инвестирах много в обучения, защото нямаше такива. С времето започнаха да се появяват различни обучения и ги посещавах с ентусиазъм и после преглъщах много разочарования. Доста често обученията бяха направени само, за да съберат хора на които да им се вземат парите. Разбира се имаше и полезни, но пък не приложими в салонната работа обучения. На нито едно от обученията не получих контакт с преподавателя и обратна връзка за подкрепа. Повечето изчезваха и повече никога не съм ги виждала. Нямаше кой да попитам защо се получава нещо или защо не се получава както трябва. Затова, когато преди 16 години стартирах като преподавател исках моите момичета винаги да знаят, че имат на кого да разчитат. Затова й нашата обратна връзка е постоянна. За да може да експериментират да пробват и да обсъждаме след това изводите. 

Методологията на обученията ми се опира на доказалата се вече стратегия от 3 ключови елемента. Тази система се гради върху три основни елемента, които водят до видими резултати в работата на колегите от първият ден: повече знания, повече умения и повече доволни клиенти. 

Чрез този подход постигаме:

  • Повече знания, които ни помагат да се справим с ежедневните салонни проблеми без да изпитваме ужас и затруднение
  • Повече умения, които ни правят предпочитан избор сред клиентите, а от там и възможност да работим на по-висока цена без да изпитваме угризение
  • Повече доволни клиенти, по-високи цени, по-голяма възможност да подбираш клиентите си които да работиш и времето в което да работиш
  • Подкрепа от мен и колеги вече изминали този път като теб, така че да не си сам и обезкуражен в пътя който си избрал
  • Среда , която те държи отговорен да опитваш и прилагаш  това, което е важно в салонната ти работа
  • Постоянно си мотивиран да правиш померените, които е нужно за да ставаш по-добър професионалист
  • Гониш постоянно развитие, като получаваш насоки от други курсисти извървели вече пътя и минали през колебанията през които минаваш и ти. 
  • Най-хубавото е, че се научаваш да си осигуряваш повече свободно време за теб и твоето семейство. 

Работи ли подходът ти?

Да. Можеш да видиш и мненията на някои мои курсисти като посетиш тази страница.

Какви резултати мога да очаквам?

Аз не претендирам, че ще постигнеш резултатите, които много от досегашните ми курсисти са постигнали. Най-малкото, защото към момента нямам информация за това как работиш ти и какви са твоите грешки в салонната ти работа. А и ще бъда честна: много хора променят начина си на работа и се развиват главозамайващо, но не всички. Освен да научиш всичко ново, което аз ще ти предложа в обученията си, от теб се иска да прилагаш всичко научено без да се опитваш да промениш нещо с цел подобрение, защото тогава обучението няма да работи правилно. Ако прилагаш всичко както е предоставено и показано, може да очакваш  повишаване качеството ти на работа, намаляване времето за изпълнение на по сложните процедури от там ръст в клиентската ти база, съответно повече печалба и повече пари. Същевременно ще изградиш система за всяка процедура в салона си, която ще ти помогне да предлагаш качествена услуга, за по -кратко време и за повече пари.

 Мога ли да се свържа с бивши или текущи твои клиенти, за да разбера от тях какво е да се работи с теб?

Абсолютно. Препоръчвам ти да прочетеш всички отзиви на мои клиенти тук. И след това може да пишеш по имейл на тези от тях, които искаш, за да попиташ за допълнително мнение, за да разбереш какво те са получили от работата си с мен.

Колко бързо мога да очаквам резултати?

Резултатите зависят от това на какво ниво си в момента, колко си готов да промениш начина си на работа, до колко си готов да приемеш взривяващите знания и до колко ще упражняваш и ще си налагаш да прилагаш всичко, което те уча. Имам курсисти, които още от първата седмица успяват да въведат всичко и резултатите да са видими веднага и изплащат обучението си още в тази първа седмица. Обикновено повечето клиенти получават сериозни резултати в работата си до месец -два от провереното обучение. 

Как мога да съм сигурен, че ще надградя знанията и уменията си?

Системата от 3 основни елемент, която съм разработила и която ще е в основата на съвместната ни работа е базирана на големия мой опит и знания събирани и акумулирани от топ преподаватели в световен план: в сферата на маникюра. Преподаватели и изследователи работещи постоянно над това да предложат най-доброто за своите курсисти, за да може те да са без конкуренция на пазара. Курсистите с които съм работила и работя, и са приложили тези три елемента в своето професионално развитие са постигнали резултати още през първите месеци като са постигнали развитие, което е можело да се проточи години или никога да не се достигне, ако не се бяха включили в мое обучение. .

Ще си върна ли инвестицията, която правя в твоите обучения?

Твърдо да! Повечето мои курсисти успяват да възвърнат инвестицията си още през първият месец след обучението. А знанията и уменията, които ще усвоиш от обученията ще ти донесат още по-голяма възвращаемост в следващите 6 месеца. 

Аз искам да работя с теб, Силви. Как ви са опциите, които имам?

Поздравления за твоето решение да се развиваш и движиш напред към още по-голям успех. Аз ще се радвам да работим заедно. В различните обучения получаваш различни знания, умения, и задачи които е нужно да изпълняваш, а аз и моят екип от преподаватели проверяваме изпълнението на заданията и те напътстваме как да подобриш своята работа. Отговаряме на всеки възникнал в процеса на обучението въпрос, дискутираме изпълненията на твоите задачи. Даваме ти план за действие за твоето развитие като маникюрист.

По-долу ще намериш описание на моите обучения. Това, което не мога да опиша с думи е преживяването на нашите курсисти- Затова направихме вижда, които да хванат емоциите на курсистите в един ден от обучението им. Емоциите, които изпитват инвестирайки в себе си и какви резултати получават след като са решили да работят с нас. 

ОБУЧЕНИЯ ОНЛАЙН 

Това са обучения провеждани изцяло онлайн и включващи различни модули в себе си според темата на самото обучение. Всяко едно от обученията стартира с теоретичен тест, който служи просто за сравнение какво си имал като знания преди обучението. 

Достъпът ти до тях зависи от плана, който ще избереш. Независимо от плана трябва да изгледаш всички видеа, да направиш всички домашни задания, които да ни представиш за корекции в рамките на програмата, която си избрал.

 Обученията завършват с решаваното на тест, за да видим какво от наученото си усвоил и разбрал. 

Имаме четири варианта пакети на програми: 

ИСКАМ САМ 

В рамките на тази програма имате 3 месеца достъп до обучението, като имате възможност за задаване на въпроси и предоставяне на домашните задания и тяхното коригиране в затворена група без възможност за втора корекция.

ПОМОГНИ МИ

Програмата “Искам сам” + проверка на коригирано вече домашно задание + 1 индивидуална среща онлайн със Силви, до 40 минути за задаване на въпроси и разискване на проблеми в работата по обучението. 

ВОДИ МЕ КЪМ УСПЕХА

Програмата “Искам сам” + проверка на неограничен брой изпълнени домашни задания в рамките на 3 месечната програма + 3 индивидуални срещи онлайн със Силви, до 40 минути за задаване на въпроси и разискване на проблеми в работата по обучението 

ВИНАГИ ДО МЕН 

Това е специална програма, която дава достъп до всички онлайн обучения в рамките на 1 година. 

– Получавате  12 индивидуални срещи със Силви по 60 минути (по 1 сесия всеки месец). 

– 3 дни безплатно участие в обученията на живо по избор. 

Можеш да избираш между обучения: 

ОБУЧЕНИЯ

Химия и физика в маникюра 

Това е обучение, което ще преобърне представите ти за нашият бранш. Вероятно ще взриви мозъкът ти и ще те накара да се замислиш над това с какво работиш, как работиш и правилно ли е. 

Обучението е базирано на научните изследвания на Дъглас Шум и Ви дава знания надградени над тези изследвания. 

Обучението включва: 

– …… видео урока, като всеки ден се отключва по един

– имаш време за предговор след всеки раздел 

– тест за да разбереш къде се намираш след всеки раздел, какво си разбрал и какво не напълно

– възможност да задаваш въпросите си на мен или мои колеги специалисти в дадената област

– достъп до затворена фейсбук група с моите курсисти

Салонна поддръжка за 60 минути

–  66 видеа по теоретичната част на нашата професия 

– 23 видеа  практика

Достъпът до обучението и допълнителните срещи зависят от избраният от вас пакет. 

Да изчистим пропуски и грешки от базови обучения

Това е изключително комплексно обучение и го препоръчвам за колеги изпитващи затруднения в салонната си работа като цяло, за колеги прекъснали за дълъг период и желаещи да стартират отново в бранша, или сега започващи, но чувстващи се не достатъчно подготвени за да стартират работа. 

Обучението стартира след анализ на вашата работа и консултиране за нужните модули, които трябва да се включат в обучението ти. 

Обучението обхваща цялата материя свързана с маникюра. 

– 66 теоретични видеа

– 24 видеа модул маникюр

– 22 видеа модул работа с гел

– 23 видеа теоретична част изграждане

– 32 видеа практическа част изграждане 

Достъпът до това обучение е 6 месеца.

И зависи от избрания пакет.

ИСКАМ САМ 

В рамките на тази програма имате 6 месеца достъп до обучението, като имате възможност за задаване на въпроси в затворена група и предоставяне на домашните задания и тяхното коригиране. 

ПОМОГНИ МИ

Програмата “Искам сам” + проверка на коригирано вече домашно задание + 3 индивидуална среща онлайн със Силви, до 40 минути за задаване на въпроси и разискване на проблеми в работата по обучението. 

ВОДИ МЕ КЪМ УСПЕХА

Програмата “Искам сам” + проверка на неограничен брой изпълнени домашни задания в рамките на 3 месечната програма + 6 индивидуални срещи онлайн със Силви, до 40 минути за задаване на въпроси и разискване на проблеми в работата по обучението 

ВИНАГИ ДО МЕН 

Това е специална програма, която дава достъп до всички онлайн обучения в рамките на 1 година. 

– Получавате  12 индивидуални срещи със Силви по 60 минути (по 1 сесия всеки месец). 

– 3 дни безплатно участие в обученията на живо по избор. 

Тайната на тънките нокти по световен стандарт – 1 во ниво

– 66 теоретични вижда

– 32 практически видеа за изграждане

Достъпът до това обучение зависи от избрания пакет.

Тайната на тънките нокти по световен стандарт – 2 ро ниво

– в процес на разработване

Тайната на тънките нокти по световен стандарт – 3то ниво

– в процес на разработване

Достъпът до това обучение зависи от избрания пакет.

Тайната на тънките нокти по световен стандарт – 4-то ниво

– в процес на разработване

Достъпът до това обучение зависи от избрания пакет.

5 салони форми 

– в процес на разработване

Достъпът до това обучение зависи от избрания пакет.

Да поставим шаблона по световен стандарт 

– в процес на разработване

ОБУЧЕНИЯ НА ЖИВО

Обученията на живо са в хибриден вариант. Теоретичната част протича онлайн, заедно с част от практическата част, за да можем да работим на живо основно практика върху модели. 

Задължително е частта онлайн да е изгледана преди обучението. 

Салонна поддръжка за 60 минути

– 66 теоретични видеа

– 9 практически виеда, които да се изпълнят преди обучението на живо

– 8 часа (1ден) обучение на живо с работа върху минимум 2 модела

Да изчистим пропуски и грешки от базови обучения

– 66 теоретични видеа

– 16 практически видеа модул маникюр

– 7 практически видеа модул работа с гел

– 20 теоретико- практични видеа за изграждане с гел

– 7 практически видеа модул изграждане с гел

– от 2 до 7 дни по 8 часа (на ден) обучение на живо с работа върху модели

Тайната на тънките нокти по световен стандарт – 1 во ниво

– 66 теоретични видеа

– 20 теоретико- практични видеа за изграждане с гел

– 7 практически видеа модул изграждане с гел

– 3 дни по 8 часа (на ден) обучения на живо с работа върху модели

Тайната на тънките нокти по световен стандарт – 2 ро ниво

-66 теоретични видеа

– 20 теоретико- практични видеа за изграждане с гел

– 7 практически видеа модул изграждане с гел

– 3 дни по 8 часа (на ден) обучения на живо с работа върху модели

Тайната на тънките нокти по световен стандарт – 3то ниво

– в процес на разработване

– 2 дни по 8 часа (на ден) обучения на живо с работа върху модели

– 1 ден от 8 часа (по желание) обучение на живо подготвящо Ви за състезания на терен

Тайната на тънките нокти по световен стандарт – 4-то ниво

– в процес на разработване

– 2 дни по 8 часа (на ден) обучения на живо с работа върху модели

– 1 ден от 8 часа (по желание) обучение на живо подготвящо Ви за състезания на терен

5 салони форми 

– в процес на разработване

– 2 дни по 8 часа (на ден) обучения на живо с работа върху модели

Да поставим шаблона по световен стандарт 

– в процес на разработване

– 1 или 2 дни по 8 часа на ден поставяне на шаблони за различните салони форми

ОК, аз знам коя програма искам. Как да започна?

Чудесно! Един от показателите, че един човек иска да е успешен е да взима бързо решение. Именно това умение води тези хора към постигане на резултати много по-бързо от останалите. Знае се, е такива хора вземат решенията си базирайки се най-вече на своята интуиция. Затова ако смяташ, че да работиш с мен ще бъде резултатно за теб, тогава действай.

Пиши ми на …………….или попълни заявка за опознавателна среща тук: 

Ако не съм готов да започна, как мога да видя нещата, които правиш, които все пак да ми носят полза?

Най-лесният начин е като се абонираш да получаваш моите седмични статии по имейл. С тях ще получаваш и всички покани за уебинари и други събития, които огранизираме. Повечето от тези уебинари и събития са безплатни и ще ти позволят да научиш много неща, които  да приложиш, и в същото време да ти покажат и какво можеш да очакваш (в пъти повече), ако се включиш в някое от моите обучения. За да се абонираш, щракни тук.

Аз все още имам въпроси, мога ли да ти се обадя?

Разбира се. Ако имаш въпроси, пиши и аз или екипът на Силвия Живова Академи ще ти дадем отговори на всичко, което те интересува и ще те посъветваме коя е най-подходящото обучение за теб.

Да действаме : направи стъпка към успеха и стани по-добър професионалист