КАКВО Е ВСЪЩНОСТ ПРОФЕСИЯТА МАНИКЮРИСТ?!

“МАЗАНЕ НА ЛАК” ИЛИ КОМБИНАЦИЯ ОТ МНОГО ТЕОРЕТИЧНИ ЗНАНИЯ И ПРАКТИЧЕСКИ УМЕНИЯ!

Много често младите колеги тръгват към професията МАНИКЮРИСТ с две основни убеждения : “Мога да рисувам върху нокти, значи ставам” и “Ще правя по 10 човека на ден по 50 лв. са 500 лв. по 20 дни в месеца 10 000 лв.!”. Всичко би било прекрасно ако беше така, но … Истината е малко по-различна, ако искате да сте наистина добър професионалист с добра клиентска база и сигурен месечен доход.

За да достигнете до мечтаните 10 човека на ден първо трябва да разберете, че да си маникюрист не е достатъчно само да лакирате и рисувате добре. Преди това трябва да седнете и да по научите доста важни и необходими теоретични знания, които да ви дадат добра основа в тази на пръв поглед “повърхностна” професия. Тези знания са свързани с антисептиката и дезинфекцията, преминават през устройство и строеж на нокътната плочка, задълбочават се в химия и физика на продуктите и се “гмурват” на дълбоко в практическите умения свързани с това да различим коя нокътната плочка какъв тип е и за какъв продукти е.

От тук да преминем към това как правилно да се оформи свободния край на нокътната плочка (не просто както клиента иска, а така като е архитектурно правилно и издържано). Премине се през правилното почистване на кожната гънка с избутвач и ножичка. Научим всички необходими ни продукти за класически маникюр, преминем през това как да лакираме с обикновен лак (нещо, което се оказва, че рядко вече се преподава).

След това навлезем в дебрите на това какви продукти са за трайно цветно покритие, кои са за укрепване (тема, която доста често грешно се свързва с трупане на база за гел лак). Много е важно да сме наясно, че за да се наречем професионалисти ние трябва да сме наясно с това, кой продукт, за кой тип нокти е.

Не съществува универсален продукт. Именно затова е важно да сме наясно с химията и физиката в маникюра, за да сме наясно с какво работим и как то сработва с различните типове нокти.

След като разберем, кой продукт за какво е и за кой тип нокътна плочка е следва да се научим как се работи с тези продукти и как правилно да ги използваме върху клиентите си, за да можем да препоръчаме като добри порфесионалисти най-доброто за нокътните плочки на нашите клиенти.

Важно е да сме наясно с кои от тези продукти можем да създадем архитектура и с кои не можем и най-важното ЗАЩО?! Защото ако не знаем отговора на този въпрос, тогава няма как да убедим нашите клиенти, кое е най-добро за техните ръце. Когато не знаем отговора на въпроса “Защо?” тогава няма как да сме убедени и ние самите в нашите знания и умения. Незнаейки този отговор няма да знаем и защо продукта не задържа, отваря се или създава проблеми.

Знаейки с кои продукти да създадем правилна архитектура, трябва и да сме наясно какво означава думата ПРАВИЛНА. Защото много често си мислим, че сме видяли от клипчето в YOUTUBE или от някой уебинар как се прави това, но дали е така? Доста често не е така и затова Вие трябва да сте наясно и да сте сигурни, че знаете какво е правилна архитектура и как се постига тя.

Звучи лесно да се постигне правилна архитектура и е така, но само ако знаеш как. Ако не знаеш как и разчиташ на “Една позната ми прати клипче” или “Ходих на маникюр при най-добрата в града и вече знам как го прави” това със сигурност ще те доведе до неприятен провал. Да умееш да работиш правилно е преимущество, което ти дава много бързо развитие в професията, много бързо натрупване на добра клиентска база и бързото ти налагане като експерт в областта на маникюра.

Така излагайки всичко това до тук вероятно вече имаш малко по-различно виждане върху професията маникюрист и това дали е достатъчно само да можеш да рисуваш и лакираш?!

Придобиваш една различна представа за нас маникюристите и бързите и лесни пари, в крайна сметка са подплатени с много учене за да получиш и утвърдиш нужните теоретични знания, много тренировки и упражнения за да получиш добрите практически умения. Чак след набора от тези абсолютно задължителни елементи в нашата професия може да си помислите за график пълен с клиенти, и добър – сигурен доход. Това не се постига за ден и два, но не е невъзможно да се постигне и само за няколко месеца.

Да, професията ни изглежда лековата и не много претенциозна, но само ако искате да сте посредствен маникюрист, ако искате да сте истински професионалист, то тогава Ви чака сериозно учене и тренировки, за да се оформите като истински експерт, а не като МАНИКЮРИСТ от масовката.