Какво е добре, да знаем преди да се впуснем в професията МАНИКЮРИСТ?!

Както писах в предният ни блог повечето бъдещи колеги се впускат в тази професия правейки доста “забавна” аритметика на цената, която те плащат за дадена процедура и броя хора, които те смятат, че могат да обслужат за един работен ден, но …

Преди да се направи подобна аритметика трябва да сме наясно, че тази професия преди цифри е свързана с много други разходи преди всичко на време в което да се обучаваш, надграждаш и отработваш това, което си научил. За съжаление не се става добър професионалист само с няколко дни обучение. Всичко е свързано с много желание за работа, тренировки и не спиращо усъвършенстване. Именно затова когато тръгвате към тази професия е добре да сте наясно, че преди да сметнете колко пари ще изкарате ще трябва да предвидите месеци на ред тренировки върху модели доста често безплатно, за да можете да надградите своите умения и да отработвате наученото.

Много често именно това, че нашата професия изглежда лесна на пръв поглед, но реално е доста изискваща време за тренировки и желание за учене колеги завършват курса и не продължават, защото още на него се сблъскват с действителността и това, че всъщност не е само пилене и рисуване на нокти.

Много от тях се отказват когато вече са направили една сериозна инвестиция в това да обособят свое място за работа и установят, че всъщност сметката: “Ще обслужвам 10 човека на ден по 50 лв. !” не е точно така.

Защо?

Защото, за да обслужиш тези 10 човека на ден, първо трябва да си направил име, което да ти доведе тези хора, второ да си достатъчно добре усвоил техническите, които са ти преподавани, за да имаш нужното темпо на предлаганите услуги, защото 10 човека означава по 40-45 минути на човек, което е трудно достижимо дори при професионалисти с дългогодишен опит.

Да направиш име не е достатъчно само да рисуваш добре, а е нужно да си добър експерт в областта на маникюра като цяло. Да знаеш отговорите на много въпроси идващи както от клиентите ти, така и от проблемите в салонната работа. Проблеми, които отговора: “Защото така!” не ги разрешват и те се задълбочават. А когато задълбочиш един проблем с клиент после се появява и втори и трети и това става една лавина от проблеми, които не водят до нищо добро.

За да направиш име освен качествена и компетентна работа е нужно и много търпение. Търпение изразяващо се в това да търпиш претенциите и лошото настроение на клиентите си без това да влияе на твоето настроение. Търпение да седиш с часове в които няма никой и да чакаш някой да дойде да запази час или пък да ти пише, но не да чакаш вкъщи или в някое кафе, а там зад бюрото на работното ти място. Търпение в това да ти е трудно, но ти въпреки това да продължаваш да се упражняваш и да се бориш да станеш добър професионалист. Търпение да натрупаш знания и опит, които да ти донесат спокойствие в работата, но не и успокоение, а желание да се развиваш още и още.

Най-често когато водя обучения и дойде младо момиче за модел се чува репликата: “Оле, ми то не било само да лакираш. То много се учело, а аз мислех да карам курс, но няма да е моето много трудно ми се струва!

Затова, ако ти се чудиш дали да се впуснеш в тази професия и го правиш само с простата аритметика колко пари ще изкараш или с мисълта, че можеш да рисуваш, знай, че това няма да се случи така както си го представяш. Чакат те много труд, учене и нерви преди да реализираш пълен график с клиенти.

В следващата статия ще прочетеш, какво е важно да търсиш в базовото обучение, за да можеш да се реализираш възможно най-бързо и успешно.