КАК ДА ИЗБЕРЕМ СВОЕТО БАЗОВО ОБУЧЕНИЕ ТАКА , ЧЕ ДА НЕ СЕ НАЛАГА ДА СЕ НАДГРАЖДАМЕ ПРЕДИ ДА СТАРТИРАМЕ РАБОТА!

Първият въпрос, който всеки курсист пита е: “КОЛКО СТРУВА ОБУЧЕНИЕТО ПРИ ВАС?”. А реално въпроса трябва да е: “КАКВО ЩЕ НАУЧА ПРИ ВАС И КАКВА ЩЕ Е РЕАЛИЗАЦИЯТА МИ СЛЕД ТОВА ОБУЧЕНИЕ?” След отговора на този въпрос вече е нормално да попитаме за цена, защото ще можем да съпоставим предложеното обучение спрямо качеството, което ще получим. Питайки само за цена означава, че избирате това, което купувате само по ниската му цена.

Реално, ако се замислите вие навлизате в нова професия и ново поприще, което е напълно непозната за Вас, въпреки, че вероятно ходите на маникюр и смятате, че знаете всяка стъпка до болка и няма какво да научите, но реално нищо не знаете и тепърва ще разберете това, но …

Само ако изберете правилното базово обучение. Ако вие не избирате обучението по програмата – по това което ще научите от него, а просто по цената вероятността да останете разочаровани е много голяма, както и необходимостта от ново надграждащо или базово обучение. Съответно това “евтино” на пръв поглед удоволствие ще ви излезе скъпо.

Когато избирате нещо за дома си например печка, как ще я изберете. Ще закупите най-евтината без екстри и удобства заради цената или ще изберете нещо среден или висок клас, но ще си гарантирате по-дълго и удобно ползване на въпросната печка. Всички сме минали през това да докажем на себе си, че евтиното излиза скъпо. Именно затова и тук когато избирате своето базово обучение търсете добра програма, доволни и реализирани курсисти на даденият преподавател и търсете преподавател не име или школа с име. Вас няма да ви учи името или школата, а конкретният преподавател. Той ще ви даде неговите знания и умения и именно те са водещият фактор.

Избирайте програма, която да ви даде добра основа както теоретична така и практична. Разгледайте програмите обстойно и търсете не копи пейст програма на МОН, а търсете програма в която е вложена мисъл, програма, която ще ви даде възможност да се развивате в професията, а не просто да покрие нормативите на МОН. Не за друго, а защото нормативите на МОН са доста често копирани и всяко ЦПО използва едни шаблони от програми, които в повечето случай не дават нищо практически приложимо, но пък създават илюзия за много информация. Доста често част от тези програми въобще не минават през курсистите, а са само фиктивни именно затова търсете преподавател със своя програма даваща ви възможности да се реализирате лесно на пазара, без да се налага да правите 10-ки надграждащи обучения след това.

Доброто базово обучение, трябва да ви научи освен на нужните теоретични знания и практически умения, трябва да ви даде основа за икономическа и финансова грамотност, така, че ако вие продължите директно като самостоятелни маникюристи да не срещате трудност да определите своята разходна норма или да сформирате своят ценоразпис, защото в противен случай рискувате да се сблъскате с една не много приятна действителност още в самото начало, а именно имам оборот, а пари нямам.

До тук всичко на думи е ясно, но каква е тази подходяща програма, която да ви даде някаква сигурност в това, че ще сте подготвени за работа в салон?! Първо теорията трябва да е достатъчно изчерпателна, като започнете от антисептика и дезинфекция ,през устройство и строеж на нокътната плочка, химия и физика в маникюра (тема доста неглижирана и разчула през последните години в България благодарение на мен и моите всяващи смут видеа), мениджмънт на салона, ценообразуване, следене на приходите и разходите, какво ще ви е необходимо, за да стартирате самостоятелно като маникюристи. Важно за практическата част е да се запознаете с това какво е класически маникюри и педикюр, какво са процедурите гел лак, гел върху естествени нокти, укрепване с гел, поддръжка на гел, изграждане с гел, какво представлява акрила като продукт, защото все пак вие навлизате в професия в която всеки продукт се използва за конкретна нокътна плочка. Важно е да се научите да изграждате не по лесния начин, а по правилния с хартиени шаблони, но това не означава да не познавате и другите възможни техники. Хубаво е да се запознаете с електрическата пила и нейното правилно използване.

В базовото обучение трябва да се научите да се справяте с всички основни техники на работа, за да можете всичко това да го приложите след това на практика самостоятелно. Дали това ще се случи в базово обучение за част от професията или за пълна професия всички тези знания на вас са ви нужни и вие трябва да ги получите при своето обучение независимо от това, колко часа ще е то.

Трябва да сте наясно, че доста често програмата е еднаква, но часовете са повече за теория и за практика и именно това влияе на цената и съответно на вашата увереност в края на обучението. Едно е да сте направили 5 маникюра с гел лак съвсем друго да сте направили 20 под ръководство на преподавател.

Затова когато избирате своето базово обучение правете го на база програма, знания и умения, които ще получите, а не на база цена. Цената е важна, но когато след това се наложи да изчиствате грешки или да надграждате нещо не учено това ще ви излезе в пъти по-скъпо.