МАНИКЮРИСТА КАТО ПСИХОАНАЛИТИК

Хората сме същества обичащи да комуникират по между си. Е в повечето случай. Колкото по-честа или редовна е тази комуникация, толкова отношенията стават все по-близки. Хората започват да се чувстват сигурни в компанията едни на други. Така в един момент те стават психоаналитици едни надруги

Същото се случва и в нашата професия на маникюристи.

Нашите клиенти в началото са ни непознати. Комуникацията ни е обрана. Обикновено чисто служебна. Но … Това е само първите няколко посещения. След това клиента започва да чувства сигурност ( ако сме му дали повод за това разбира се) и постепенно започва да споделя с нас освен злободневна част от ежедневието и различни по-пикантни тайни около себе си. Така в първата година.

След това той ни приема вече за част от обкръжението на което може да довери всичко. Освен да ни се довери той доста често очаква или разчита на житейски съвет. Или пък на различна гледна точка. Така постепенно освен маникюристи ние започваме да изпълняваме и функция на ПСИХОАНАЛИТИЦИ. А това въобще не е лека професия.

Така постепенно с натрупване на стаж в професията маникюрист, започваш да осъзнаваш, че нашата професия не е никак лека, защото освен професионалните качества, които трябва да имаме е нужно и да сме добре психически подготвени. Това е професия, която дава изключително близък контакт с клиента и съответно доста често клиентите започват да ти доверяват неща, които дори най-близките им не знаят. От нас се очаква тези съкровенни тайни никога да не намерят бял свят. Да…, но понякога тези тайни са доста тежки и натоварват и нашата психика, затова е изключително важно да сте наясно с тази страна на професията от самото начало. Научете се да слагате граници и да не носите проблемите на вашите клиенти в къщи.