КАК ДА ПРИВЛИЧАМЕ И ЗАДЪРЖАМЕ КЛИЕНТИ

Привличането на клиенти и тяхното задържане е ключов момент в успешния бизнес на всеки маникюрист. Ако преди 20 години рекламата ставаше от уста на уста или хората както си минаваха покрай салон и решаваха да си направят маникюр сега нещата са много по трудни.

Ще кажеш защо?!

Защото тогава нямаше толкова много салони в които да се предлага цялата гама услуги на маникюра – класически, гел върху естествени нокти и ноктопластика. Още курсовете за маникюр не бяха така препълнени с желаещи и клиентите нямаха този голям избор на професионалисти и цени.

Сега привличането на клиенти е много по-сложен и много по-труден процес.

Сложен защото буквално нашите клиенти са заляти от реклами и от снимки с маникюри навсякъде около тях. Красиви нокти се подават дори от рекламите на храна например. И в това море от снимки на нокти, вие трябва да се отличите и клиента да ви забележи. Сложно е да измислиш нещо грабващо, а в момента в който го измислиш и някой вече го е изкопирал и ти трябва отново да мислиш как да бъдеш различен.

Да привлечеш клиент е трудно особено в условия на конкуренция в която някой е решил да привлича клиента с ниска цена. Трудно е да имаш нормална или висока цена и да привлечеш клиенти, а за да ги задържиш усилията са доста по-големи. Трудността идва от голямата конкуренция и нелоялността на тази конкуренция. Много често колеги са готови да работят на загуба, но да откраднат клиенти.

Разбира се това да привлечем клиенти има своето решение. Това са нужните знания и умения като професионалисти в маникюра, знания и умения в това как да се позиционираме в морето от колеги, така, че да сме отличим и желан избор. За да имаш тези знания и умения е нужно да имаш ясна цел какъв професионалист искаш да бъдеш и от там да следваш пътя си, като посещаваш обучения, които да те правят по-добър от колкото си сега. Освен професионалните обучения ще ти е необходимо да се научиш да ръководиш своя бизнес и да го рекламираш правилно. Всичко това е време, средства и желание за развитие. Да си маникюрист не е само да седнеш зад бюрото и да нанасяш лак. Това е сложна комбинация от знания и умения.

Къде обаче и как привличаме клиенти?

Привличаме ги основно от социалните мрежи към днешна дата. Разбира се рекламата от уста на уста също работи, но тя е остарял метод, който сработва доста по-бавно. С това, което ни предоставя интернет в днешно време. Трябва да сме изключително активни и то не само с една снимка на нокти, а с полезни постове и видеа с които да покажем на нашите клиенти, че ние сме хора, които разбират от работата си. Знам, че повечето не обичате да правите постове, снимки, а видеа съвсем, но това е нещото, което днес продава. Много е трудно, както казах и изключително натоварващо, но … Когато правим бизнес трябва да го правим правилно.

До тук равносметката каква е трябват знания за маникюра, бизнеса и рекламата в социалните мрежи. Ще си кажете, че денонощието не стига, но … Някои от тези неща могат да бъдат прехвърлени на хора, които разбират от това, като рекламата в социалните мрежи. За бизнеса частично може да се доверите на финансови консултанти и счетоводители и така ще имате спокоен бизнес, който ще работи добре докато Вие се грижите за неговото издържане.

Но, как да задържим вече привлечените клиенти при тази непрестанна конкуренция.

Клиент се задържа с добра работа, добро отношение и чист салон. Не си мислете, че ще задържите клиента си с цена. Ако той е дошъл при вас само защото работите на ниска цена, то той ще ви смени в момента в който друг даде ниска цена. Клиента избиращ цена не го интересува вашият професионализъм, вашето отношение или сигурността в чистотата в салона Ви. Такъв тип клиенти няма смисъл да се задържат.

Именно в помощ на колеги създадохме две допълнителни услуги към академията ни, а именно : Финансова култура на маникюриста с Кристина Манчева.

И осигуряване на поддръжки за социалните мрежи с Лили Христова.