КОЛКО ЧЕСТО ДА ПОЧИСТВАМЕ САЛОНА

Интересна тема с уж ясен отговор, но дали?!

Салонът трябва да е винаги в перфектен вид. За да е възможно това е от изключително значение редовната поддръжка на работните места, на инструменти, материали и т.н. , на санитарните помещения и помещенията за почивка.

Ежедневно салонът трябва да е с почистен под – сухо и мокро. Да е със забърсан прах и чисти разтвори. Не можем да си позволим влизайки в салона клиента да остава с впечатление, че не е поддържано. Задължително поне два пъти на ден да се забърсват дръжките на вратите и кранчетата на чешмите. Не пропускайте да почиствате краката на столовете.

След всеки клиент е необходимо да се обеззаразят, почистят и дезинфекцират инструментите. Да се поставят на правилно място за съхранение. Да се почисти от прахта бюрото и всичко, което е докоснато от нея по време на работа. Да се забършат задължително от вътре с дезинфекциращ разтвор лампите. Да се забършат с разтвор и столът, подлакътниците и поставките за ръка.

Всичко това така изброено изглежда дълго и трудно, но реално е изключително бързо, когато ви стане навик. Ковид помогна много за подобен вид навици. В нашите обучения имаме специално видео именно как да се оптимизира този процес.

Задължително веднъж седмично или на две седмици е добре да се почистват прозорците. Също така да се изчистят всички рафтове от насъбралата се прах през изминалата седмица. Да се почистят всички гърла на шишета с лак и въобще всичко, което се е зацапало и изисква особено внимание. Винаги проверявайте за паяжини и други зацапвания, които също не правят добро впечатление.

Ако настоящата статия ти е харесала можеш да отбележиш това.