КУТИКУЛА vs. ПТЕРИГИУМ: Каква е разликата?

Знаете ли как се нарича тънкият пласт кожа, залепнал върху ново растящата нокътна плочка?! Или за по-ясно, това, което ние почистваме при направата на маникюра?

Правилното му име е кутикула!

Да, правилно четете – кутикула.

Не – птеригиум. Птеригиум е вид заболяване, както по ръцете и краката, така и по други части на тялото ни.

Когато говорим за птеригиум, няма как той да бъде отстранен от нас в салона. И въобще не е препоръчително ние да се занимаваме с подобна процедура.

Нашата работа е да отстраним кутикулата и вроговената част на проксималния вал, така че да не нараняваме живата тъкан на кожните гънки.

Не трябва да забравяме, че кожните гънки са пазителите на нашата нокътна плочка и не позволяват тя да се увреди. Затова и не е препоръчително почистването им напълно.

До какво ще доведе прекомерното почистване на кожните гънки?

До производството на още тъкан, като защитна реакция на организма. Колкото повече почиствате в дълбочина, толкова повече тялото подава сигнал, че там защитната бариера е нарушена и започва производството на повече клетки, за да защити това място.

Затова, ако вие правите правилно почистване на кожната гънка и кутикулата, не би трябвало клиентите ви да събират отново голямо количество тъкан за почистване.