ФИЗИКАТА КАТО ЧАСТ ОТ МАНИКЮРА

Физиката също както и химията играе важна роля в нашия живот. Важна част е и от всяка професия, включително и в маникюрната индустрия. Физиката е ключова за постигането на качествени резултати в маникюра, колкото и невероятно да звучи това. Ето някои начини по които тя участва в нашата професия:

  1. Светлина : Светлината е ключов момент в работата ни с гелови системи и не само. Тя е важна и за продължителността на живота на нашите продукти. Полимерите като цяло включително и в маникюра се влияят изключително много от УВ светлината и съответно няма как да отречем нейното значение в нашата професия.
  2. Цветовете: Възприятието на цветовете е тясно свързано със светлината и това кака тя попада върху тях и как ние ги вазприемаме. Различните цветни покрития се повлияват по различен начин от въздействието на светлината. Например, различни цветове на лакове могат да се проявят по различен начин под различни светлинни източници. Разбирането на основните принципи на цветовете и светлината помага на маникюристите да съчетаят и смесват цветове по естествен и красив начин.
  3. Топлина и светлината: Когато използваме УВ лампите за полимеризация на нашите гелови продукит често пъти се случва клиента да изпита силно парене или пък просто да усети затопляне върху нокътната си плочка. Това също е свързано с физиката на светлината, която кара фотоинциаторите да дадат знак на мономерните или олигомерни частици да стартират процеса на полимеризация. Така когато те стартират редене в полимерна верига се получава отделяне на топлина. Или това е т.н. екзотермична реакция. Топлината е ключов момент при полимеризирането на акрила и изсъхването на обикновения лак.
  4. Движение и сила: Една интересна част от фзиката е свързана с движението и силата, които ние използваме при обработването на ноктите, като те се основават изцяло на принципите на физиката. Например, правилното управление на сила и натиска е важно при свалянето на старото полимерно покритие от ноктите, за да се избегне препиляването или нараняването на нокътната плочка. .
  5. Материали и химия: Физиката е тясно свързана с нашите материали и техните химични изменения, защото физиката спомага за протичането на процеси при които две молекули образуват трета или пък за тяхното разпадане. Например, знаейки как различните материали реагират помежду си, може да помогне за избягването на нежелани реакции или повреждания на ноктите.

Виждате излагайки всички тези доводи, колко тясно свързани са химията и физиката с нашата професия.