ПРАЙМЕРИТЕ ИСТИНИ И МИТОВЕ

Праймерите са важен елемент от работата на маникюраста. Те спомагат твърдата повърхност на нокътната плочка да стане съвместима с полимера, който нанасяме върху нея.

На пазара има три основни вида праймери : киселинни, безкиселинни и 0 free. Те могат да се казват по различен начин, но като цяло функцията на всеки един от тях е да спомогне добрата адхезия между кератина на нокътя и полимерния продукт. Всеки един от тези праймери подготвя нокътната плочка да се свърже с полимерния продукт по различен начин и чрез различни химични връзки. За професионалиста е важно да е наясно, кой праймер какви химични връзки създава и съответно за кой продукти тези химични връзки са препоръчителни.
Киселините праймери са съставени от метакрилатна киселина. Те може да съдържат от 30-100% метакрилатна киселина. Смятат се за коризивни за кожата.

Без киселинния праймер от своя страна също съдържа киселина, но различна от метакрилатната. Затова и има това име. Обикновено тези праймери съдържат етилацетелатна киселина, която не причинява наранявания на кожата ако попадне върху нея.

Третия вид праймери 0 free от своя страна също съдържат киселина различна от матакрилатната, но отново не са без никаква киселина. Не са без киселина защото нокътната плочка е с киселинна основа и върху нея няма как да се задържи нещо без никакво съдържание на киселина.

Знаейки основните компоненти на трите вида праймери вече мога да ви споделя и някой от най – разпостранените митове за тях.

  1. Киселинния праймер разяжда нокътната плочка. Всъщност той е единствено опасен за кожата и то ако количеството метакрилат попаднал върху нея е голямо. Подобни изгаряния са изключителна рядкост. Метакрилатната киселина в праймера е толкова не опасна за нокътя, че ако накиснете изрязани нокътни плочки в нея няма да им промяна в тях и след месеци преседяване в праймера. Освен това този продукт е изключително летлив и се изпарява много бързо и много преди да има възмжонст да нанесе увреждане.
  2. Вторият мит е, че безкиселиния праймер е подходящ за всички системи – гелови, акрилови. Това не е така, т.к. този праймер създава най-слабите химични връзки и следователно е за продукт с повече гъвкавост. Този праймер е препоръчителен за акрилна технология.

    Ако искате да научите повече и да навлезете в дълбочина в тези знания включете се на обучението Химия и физика в маникюра на 9-10 юни 2024 година в гр. Варна.