ЦЕНАТА ЛИ ДА ОТГОВАРЯ НА УСУЛГАТА ИЛИ ДА СЕ ХАРЕСАМЕ НА КИЛЕНТА

Как определяте своята цена? По това тя да е добра за клиента или по това да е съобразена с всички ваши разходни норми?

Ще ви споделя моят горчив опит с това от времето, когато бях маникюристка.

Докато работех с клиенти най-големият ми ужас беше да определя цените, както и това да кажа на клиента, че увеличавам същите. Истината е, че съм със средно икономическо образование и съм напълно наясно с ценообразуването и всичко нужно, за да работи бизнеса ми правилно, но…

Но когато започнах да работя и отворих своя салон бях създала ценоразписа си след като проверих всичко по разодните норми, но разбира се в последствие в продължение на 5 години не бях пипала цените, защото разсъждавах по следния начин: ” Всяка жена иска красив маникюр в крайна сметка нека им направим процедурата максимално достъпна!”. Както ви е ясно с това не постигнах нищо освен да работя безумно много и само да превъртам едни обороти. В същото време не можех да си позволя елементарни неща.

С годините се научих, че така няма да стане, но всяко вдигане на цените ме караше да се чувствам като алчен крадец, докато един ден не осъзнах, че аз вече не съм начинаеща маникюристка, която се бори за клиенти. Напротив, вече бях такава, която клиентите ми се бореха години да влязат в графика ми. Някои от тях са чакали повече от 6 месеца, за да се доберат до някои свободен час. Тогава започнах да си давам ясна сметка, че аз всъщност съм истински служител, който трябва да изкарва достойно заплата, за това, което предлага.

Защо ви разказах всичко това?!

За да ви споделя горчивия си опит и да ви посъветвам : Не определяйте цената така, че да е удобна на клиента ви, а я определяйте така, че да взимате една достойна заплата за уменията и труда, който влагате. Никога не се подценявайте мислейки, че като сте нов в занаята трябва да работите на ниски цени, които често пъти ви водят до фалит. Напротив определете цената си не според това каква е тя в съседния салон, а на база разходите, които правите за дадената услуга и сложете в началото по-ниска заплата, като желаете, но никога не работете на загуба. Слагайки ниска цена, за да привлечеш клиенти после никога не можеш да я вдигнеш, защото тези хора са при теб заради цената, а не заради твоите умения. В момента в който им вдигнеш цената около 50% от тях ще те сменят със следващата работеща на загуба .

Определяй цените си спрямо твоята услуга и нейното качество, а не в угода на килента. Ако не знаеш как да направиш това, ние имаме обучение, което може да те направи финансово грамотна и да ти помогне да ръководиш финансово бизнеса си правилно. Ако искаш да го разгледаш натисни бутона.